Home
Home
1/ Een Cursus in Wonderen
2/ Holistische geneeskunde
3/ Consulten
Workshop 3 maart 2017
Contact
Links
Tom Oosthuizen
|Mail| |Webdesign|
  Workshops, lezingen, consulten “Holistisch genezen”
Tom Oosthuizen, arts

Korte inleiding over mezelf: ik ben opgeleid als regulier arts, maar ik miste in de opleiding een holistische visie waarbij veel meer wordt gekeken naar de wisselwerking tussen lichaam en geest. Ook vond ik dat er veel te veel stoffelijk in plaats van energetisch werd gedacht. Daarom volgde ik na mijn artsexamen een opleiding homeopathie en heb ik vervolgens 25 jaar als homeopatisch arts gewerkt in Zaandam, Amsterdam en Oosthuizen. Na het volgen van allerlei cursussen en opleidingen, zoals aurareaden, healing, Byron Katie, Eckhart Tolle en "Een Cursus in Wonderen", ben ik rond mijn 50ste workshops en lezingen gaan geven over "holistisch genezen". Enkele jaren geleden ben ik gestopt als homeopatisch arts en ben ik me volledig gaan richten op het geven van workshops en lessen "holistische geneeskunde" (oa aan de akademie Holos in Utrecht).

Wat is holistisch genezen?

a/ Bewustwordingsproces hoe je steeds meer de richting van welzijn, heling en genezing op kunt gaan.

b/ Bewustwordingsproces wat heelheid is en waar je dat kunt vinden.

Genezing en heelheid zijn niet een mentaal concept maar een gevoelservaring. Een mooie omschrijving vind ik: "Gezondheid is innerlijke vrede" (deze omschrijving komt uit het boek "Een Cursus in Wonderen"). Als je in vrede bent zijn er immers geen klachten. Maar hoe velen van ons voelen werkelijk innerlijke vrede?

Ziekte en pijn worden ervaren op 3 niveau's:

a/ Mentaal (stress, conflicten en problemen in ons denken)

b/ Emotioneel (angst, verdriet, boosheid, depressie)

c/ Lichamelijk (pijn)

We kunnen de richting van genezing opgaan op 3 niveau's:

a/ Mentaal. Er is een instantie in ons die voortdurend stress, problemen en conflicten creëert: het ego. In plaats van denken volgens het ego (= afscheidend en dualistisch denken) kunnen we bewust worden hoe we op een verbindende en helende manier kunnen denken en steeds meer vrede kunnen ervaren (dit noem ik: "holistisch denken"). Inspiratiebronnen waren voor mij: Byron Katie, Eckhart Tolle, Een Cursus in Wonderen, Advaita, Ramanah Maharshi, John de Ruyter, Moeder Amma, Mindfullness en vele anderen. 

b/ Emoties

-Onze gedachten hebben direct invloed op onze emoties. Daarom staat in "Een Cursus in Wonderen" : "Je wordt niet boos om een feit, maar altijd door de interpretatie van een feit". Dit is dan ook de reden dat de één wel en de ander niet boos wordt om een zelfde gebeurtenis. Hoe meer we de relativiteit van onze interpretaties bewust worden én een andere manier van denken (van dualistisch naar holistisch), des te minder negatieve emoties zullen we in het nu ervaren. 

-Naast de directe invloed van onze interpretaties op ons welzijn, kunnn ook oude onverwerkte emoties invloed hebben op ons welzijn (en leiden tot ziekte). Door ons denken te genezen kunnen we bewust worden hoe we op een holistische (= helende) manier met deze emoties kunnen omgaan en ze kunnen verwerken. 

-We kunnen ook pijnlijke emoties ervaren ten gevolge van onvervulde hartsverlangens. We kunnen bewust worden van het helende belang van het vervullen van de wensen en verlangens in ons hart en hoe we in de praktijk beter naar ons hart kunnen luisteren (in plaats van naar ons geconditioneerde denken over "wat wel en niet mag").

c/ Lichamelijk

-Naarmate we ons meer bevrijden van ons ego en onze pijnlijke emoties oplossen, ervaart ons lichaam veel minder stress, wat op zich al helend is voor het lichaam. Dit wil echter niet zeggen dat alle ziekten of pijnen zomaar weggaan. Hoe meer we ons bevrijden van het ego, des te gevoeliger zullen we echter worden voor het luisteren naar onze innerlijke wijsheid.

-Vanuit onze innerlijke wijsheid voelen we beter wat wel en niet bij ons past. Door hier meer naar te luisteren voorkomen we nieuwe belastingen voor het lichaam en door het volgen van ons hart en datgene te doen wat bij ons past stimuleren we zoveel mogelijk het zelfgenezend vermogen.

-Vanuit onze innerlijke wijsheid kunnen we ook beter bewust worden welke geneeswijze of -middel bij ons past. Holistische geneeskunde sluit dan ook geen enkele geneeswijze of geneesmiddel uit. Integendeel: elke geneeswijze of -middel kan behulpzaam zijn, afhankelijk of het bij ons past. Dit is voor iedereen anders. Eén van de kenmerken van "holistisch denken" is dat we geen enkele geneeswijze veroordelen.

Het doel van (holistisch) genezen

Ook al kunnen en mogen we alles doen om ons lichamelijk welzijn te verbeteren: uiteindelijk is het lichaam niet het doel. Het doel is: innerlijke vrede. Dit doel van genezen kunnen we op vele andere manieren omschrijven, bijv.: "voelen wie je werkelijk bent". Belangrijk is dat we beseffen dat niet het ego de leidende instantie in ons dient te zijn, maar het hart. Het hart is zowel middel als doel van genezen.  

De workshops en consulten die ik geef zijn geen vervanging voor reguliere of alternatieve geneeswijzen of geneesmiddelen, maar richten zich vooral op bewustwording hoe we zelf meer verantwoordelijkheid kunnen nemen voor ons welzijn en gezondheid. De ware "gezondheidszorg" is innerlijk. 

In 2016 heb ik een helderziende/heldervoelende vrouw leren kennen, genaamd Elisa Namasté. Ook Elisa richt zich op het belang van het helende effect van luisteren naar ons hart. Binnenkort zal er meer info over Elisa op deze website verschijnen. Op 3 maart 2017 geeft zij een interactieve lezing in Amsterdam. Zie menu.


 
| Tom Oosthuizen, arts/docent holistische geneeskunde. KvK: 37116989
Westeinde 9a 1474 HA Oosthuizen. 0299-403440 of info@tomoosthuizen.nl |